Karotçular


Karot makinesi ile ilk çalışma Almanlar tarafından yapılmıştır. İngilizce kelime karşılığı havuçtur. Almanlar betondan numune alabilmek için bu makineyi icat etti. Bu makine sayesinde betonu silindir şeklinde delip, silindir içerisinde kalan havuca benzeyen betonu çıkarıyorlar. Bu nedenle şekil olarak havuca benzediği için "Karot" adı verilmiştir. Dünya dili İngilizce olduğu için de havucun kelime karşılığı verilmiştir. Karotçular beton, sert zemin ve kolonu delme ve kesme işlemi yaparlar. Bu işlem oldukça zor ve bilgi gerektiren bir iştir. Bu nedenle işe başlamadan önce iyi bir eğitim verilir. İşi yapacak kişiler her konuda bilgili olması gereklidir. Herhangi bir problem yaşanmaması için karotçuların iş güvenliği tedbiri alması gereklidir. Tüm bu önlemler işe başlanmadan alınır.

Karot, betonu silindir şekline vermek anlamına gelir. Bu işi makineler aracılığı ile yapan kişilere de "Karotçu" denir. Binalarda beton delme ve beton kesme işlemini bu makineler aracılığı gerçekleştirilir. Günümüz teknolojileri ile farklı özelliklerde makineler geliştiriliyor. Çok amaçlı ve oldukça kullanışlı bir makinedir. Tüm binalar için kullanılması gereken bir makine çeşididir. Karot delme, kesme ve testi gibi karotçuların çalışmaları vardır. Bu işler için vasıflı veya vasıfsız elemanlar öncelikle yetiştirilir. Kısa sürede öğretilen iş öğrenilir. Genellikle eski yapılı binalar için müthait aracılığı ile karoçtu çağrılır. Ayrıca bina sakinleri de karotçu çağırabilir. Bina betonunda karot makinesi ile numune alınır. Kısa süre içerisinde binanın sağlam olup olmadığı betondan alınan numune ile tespit edilir.

Günümüzde tüm eski binalar da karotçular aracılığı ile betonun dayanıklı veya sağlamlılığı kontrol edilir. Her ihtimali göz önüne alarak eski bir binada oturuyorsanız siz de binanız için bu testi yaptırabilirsiniz. Almanlar tarafından geliştirilen bu icat betondan yapılan her şey için kullanılabilir. Ancak çoğunlukla binalar için tercih ediliyor. Beton kalitesi insanlar için oldukça önemlidir. Bu nedenle eski veya yeni her bina için karotçular aracılığı ile test yaptırabilirsiniz. Ayrıca karotçular tarafından karot makinesi ile kalorifer tesisatı, baca delikleri, kapı ile pencere, klima, doğalgaz tesisatı delikleri, pis ve temiz su, asansör merdiven boşluğu açılımları gibi farklı konularda da karot makinesi kullanılıyor. Çok amaçlı bu makinenin insan yaşamına katkısı çoktur.


http://karotisi.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karotçu Sertifikası

Nedir Karot İşi

Karot Firması