Karot İşi


Beton ve benzeri materyallerden silindir şeklinde parçalar çıkartmaya yarayan araçlara karot makineleri deniyor. Geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak bu son teknolojik karot makinelerini kullananlar da karotçu adını taşır. 

Bir karot makinesinde istenilen boyutta ve genişlikte silindir parça çıkartmak için bir çok ucunun olması gerekiyor. Tek uçlu karot makineleri istenilen işlevde kullanılamayacağı için pek de işe yaramayacaktır. Makine gücü, devri, boyutu, performansı, ağır iş makineleri olma özelliği taşıdığından dolayı önemlidir. Döner başlıkları ile delme ve parça çıkartma işlemi, karotçu tarafından gerçekleştirilir. 

Karotçular beton, kolon, sert zemin gibi alanların elmas uçlu makineleri ile delim, kesim işi yapan kişiler. Karotçular yaptıkları işlerin bilinci içerisinde, işleri ile ilgili özel eğitim almış ekiplerden oluşur. Titreşim ve kayma olmadan, hasar vermeden betonun istenilen şekilde, büyüklükte ve çapta demir donatısı ile blok çıkarma işlemleri yapılır. Kalorifer, tesisat, asansör, merdiven boşluğu, demirli, demirsiz bütün betonarme binalarda yapılacak olan tadilat işlemlerinde, klima, kapı, pencere, baca delikleri, pis, temiz su, doğalgaz tesisatı gibi alanlarda yapılacak işlerde karot makineleri kullanılır. 

Sert zeminlerde örneğin asfalt, derz gibi alanların kesim işlerinde beton kesme karot makineleri kullanılır. Gelişmiş teknolojinin karot makinesi türleri arasında; portatif açılı, şaseli portatif sondaj, benzinli su sondaj, elektrikli uzun sehpalı karot makineleri, açılı sehpalı, düz sehpalı çelik kelebek rot, tuğla delici gibi daha bir çok alanda kullanmak üzere üretilmiş karot makineleri ve bu makineler üzerine eğitim görmüş karotçular var. 

Karotçular bu makineleri kullanırken sıfır hatalı olmak zorundadır ve sağlıkları da emniyete alınmalıdır. Karotçu aynı zamanda günümüz teknolojisine göre binaların dayanıklılık testini yaparlar. Dayanıklılık testi binanın bir sütunundan numune alınarak laboratuvarlarda testi tamamlanır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karotçu Sertifikası

Nedir Karot İşi

Karot Firması