Karot


Beton kesme, derz kesme, beton delme, kırma, kontrollü bina yıkımı gibi çalışmalarda öne çıkan, karot makineleri kadar, malzemeleri kullanmakta uzman olan karotçular önem taşır. İşinde özel eğitim almış karotçunun, en ağır ve tehlikeli görevleri üstlenerek ortaya çıkardıkları işler olağanüstüdür. 

Teknolojinin değişimi, gelişmesi karot makinelerinin de işlevselliğini artırmış ve kullanım alanlarında karotçulara olan ihtiyacı artırmıştır. Örneğin en basit el ile beton delme uygulamasında karotçu olmadan betonarme, ytong, bims gibi yüzeylerde işlem yapmak maddi zarara uğratır. Karotçu yüzeylerde makineyi sabitlemeden, gerektiğinde sulu veya kuru olarak delme işlemini ustalıkla yapar. 

Derz kesim uygulamalarında ise karotçu, beton dökümünden 3 gün sonra mekanik derz kesme makinesini kullanarak teknik şartnamelere uygun olarak, titizlikle detaylı çalışır. Pis ve temiz su giderlerinde, su tesisatlarında, kalorifer tesisatlarında, doğalgaz deliklerinde, merdiven ve havalandırma boşluklarında, kapı, pencere açılımlarında, asansörlerde, inşaatların diğer yapılması gereken beton delme işlemlerinde karotçu, karot delme makinelerini kullanarak istenilen çapta delikler açarak ihtiyaçları karşılarlar. 

Karotçu büyük çaptaki delme işlemlerinde petrol, gaz arama, savunma sanayi, havacılık ekipmanları, motorlar, derin delik açma işlerinde oldukça güç ve ağır, tehlikeli koşullarda çalışırlar. Kesme derinliği çok fazla olan betonların delme işleminde, halatlı beton kesme uygular. Makinenin ucuna elmas kesicilerinden oluşan tel halatla kesim yapar. Bu aparatlar beton kütle çevresinde dönerek işlemini tamamlar. Bu yöntemde sessiz ve hızlı makinelerle kolaylıkla istenilen alanda kesme uygulaması yapar. 

Karotçu, beton kesme işleminde perde beton kesimlerinde, kapı, pencere gibi alanlarda da ray üzerinde hareket eden karot makinesini uzaktan kumanda ile idare eder. En güvenli beton kesme sistemlerini kullanır. Karotçular yapıyı ve benzeri çalışma alanlarını maddi zarardan koruduğu gibi zamandan da tasarruf ettirir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karotçu Sertifikası

Nedir Karot İşi

Karot Firması