Karot Beton Delme



İlk olarak almanlar tarafından bulunan, betondan numune alabilmek amacıyla üretilen karot makinesi, betonu silindir şeklinde delme işlemini gerçekleştirmektedir. Silindir içerisindeki havuca benzer parçayı çıkarma işlemini yapan makineyi kullanan yetkin kişilere karotçu denir. Bu isim İngilizce havuç kelimesinden adını almıştır. Karot beton delme

Karot beton delme, ustalık isteyen ve bu makineyi çok iyi kullanmayı gerektiren bir iştir. İnşaatlardaki betonu neredeyse sıfıra yakın halde titreşim ve kayma ile kesmek, delmek, ayrıca istenilen şekil ve büyüklüğe ulaşmak iyi bir ustalık istemektedir. 

Karot makineleri,  kalorifer tesisatından baca deliklerine, temiz-pis sudan asansör ve merdiven boşluğu açıklıklarına, doğal gaz tesisatı deliklerinden klima, kapı pencere deliklerine kadar tüm inşaat işlerinde hem pratik hem de hızlı çalışmayı sağlayan makinelerdir. Bu makineler, bu iş için en son teknoloji olarak kullanılmakta ve çok amaçlı şekilde iş görmektedir. Karotçu, hiçbir şekilde zarar vermeden ve darbe uygulamadan bu makineyi en profesyonel şekilde kullanmayı bilen kişilerdir. Karotçuluk, inşaat sektörünün son yıllarda bu kadar gelişmesinden dolayı, hızla aranan ve gözde bir meslek halini almıştır. 

Karotçunun çalışma alanları geniş çaplı düşünüldüğünde, karot testi için parça alma, karot ile beton delme ve kesme diyebilmek mümkündür. Binalara dayanıklılık testi yaptırılmak istendiğinde, karotçuların binanın bir sütünundan numune almasıyla, dayanıklılık testi yaptırmak mümkün olmaktadır.  İnşaat alanında en ağır işlerden biridir diyebiliriz. Hem uğraştırıcı hem vakit alan, insan gücünden yoğun olarak kullanıldığı karotçulukta, karot makineleri hem zamandan hem de insan gücünden tasarruf yapmak açısından çok gereklidir. Karotçulukta uzmanlık oldukça önemlidir. İnşaat alanının en önemli kısmından biri olarak, beton delme ya da kesme işlemi yapılacaksa, birtakım ölçme ve hesaplama işlemlerinin yapılmasını gerektirmektedir. Beton delmede, yerin derinliğinin ve çapının iyi ölçülmesi, betonun yapısının iyi incelenmesi, betondaki demirin yoğunluğuna göre makineye takılacak ucun seçilmesi uzmanlık ister. Kesme işlemlerinde de uygun testerenin ve makinenin seçilmesi de yine karotçunun uzmanlık alanıdır. Kesilecek alanın projesi ve ölçüsü dikkatle çizilmelidir.

Bu yüzden her karot makinesi kullanan ve her her eline bu makineyi alan kişiye karot uzmanı demek mümkün değildir. Böyle kişilere iş teslim etmek son derece yanlıştır ve bu konudaki uzman seçimi iyi yapılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karotçu Sertifikası

Nedir Karot İşi

Karot Firması